Filter

Oogaandoeningen: Wat zie je?

Vakgebied: biologie
Deelgebied: gezondheid, menselijk lichaam, het oog
Doelgroep: groep 7-8 en voortgezet onderwijs


Lesmateriaal

Digibordtool

Kijk eens m.b.v. de digibordtool door de ogen van iemand met een oogaandoening en kom meer te weten over hoe oogproblemen en -aandoeningen ontwikkelen.
Tip: Test je kennis met de quiz!

Open de digibordtool Ga naar de quiz Bekijk de anatomie van het oog

 

Met ‘zien’ verstaan we het ontvangen van lichtprikkels via het oog en het interpreteren van deze prikkels in de hersenen. Om iets te kunnen zien, hebben we licht nodig. Wanneer we naar iets kijken, reflecteert dit licht naar onze ogen, door het hoornvlies. Het hoornvlies is de doorzichtige laag van de oogbal die ervoor zorgt dat het licht gebroken wordt om zo de voorste oogkamer te passeren en de pupil via de lens bereikt. De ooglens verandert van vorm om zich scherp te stellen op het object. Zo krijgen we een scherp zicht.

Door de goede samenwerking tussen de ogen en de hersenen worden signalen omgezet in de beelden die we uiteindelijk zien.Door de goede samenwerking tussen de ogen en de hersenen worden signalen omgezet in de beelden die we uiteindelijk zien.

Meer informatie over de digibordtool

De digibordtool behandelt negen oogproblemen en -aandoeningen. In Nederland leven er meer dan 350.000 mensen met een gezichtsstoornis. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) schat dat dit aantal tussen 2011 en 2030 bij mannen met 58% en bij vrouwen met 41% zal toenemen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft bijgevolg te kampen met een oogprobleem, maar eenvoudig in te schatten wat iemand met bijvoorbeeld staar of glaucoom ziet, is uiteraard niet eenvoudig. Deze tool is als voorlichtingsmiddel te gebruiken. Naast een simulatie van wat iemand met een gezichtsstoornis (nog) ziet, wordt er ook dieper ingegaan op de meest voorkomende gezichtsproblemen door uit te leggen wat dat oogprobleem juist inhoudt. De opgenomen gezichtsstoornissen zijn: bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, presbyopie, staar, kleurenblindheid, strabismus, glaucoom en maculadegeneratie.